La Paz

Hola! 
La Paz och ändrade planer står på schemat för oss just nu. Planen var ursprungligen att tillbringa två dagar här och sedan åka vidare till nationalparken Madidi och spana på Amazonas flora och fauna. Eftersom flygplanen dit har blivit inställda åker vi istället vidare mot Lake Titikaka imorgon. La Paz har varit intressant, en stor förändring mot vackra lilla Sucre. Vi har gått runt i denna kaotiska stad, sett det ökända fängelset San Pedro (från böckerna El Choco och Marching powder), besökt vanliga marknader och häxmarknader och hört mängder av intressanta historier om Bolivias politik och befolkning och såklart San Pedro-fängelset (bild 1). Vi har inte så många bilder härifrån, de flesta är från vår takterass, då detta inte direkt är en stad där man slänger runt med en kamra runt halsen, med det sagt så har det inte alls känts så farligt som vi trodde. Det är något som har vi har upplevet generellt i Sydamerika hittils, så länge man bara använder sunt förnuft och inte har otur så är det inte mycket farligare än andra ställen i världen. 
 
 

Sucre

Hola!
Vi är i Sucre just nu och har det hur bra som helst. Den här staden har verkligen blivit en av våra favoritplatser. Överlag så är vi otroligt positivt överraskade med Bolvia, vi förväntade oss tråkig mat och farliga städer men än så länge har vi bara haft positiva upplevelser. Det känns som det mest latinamerikanska landet än så länge, med jättetrevlig ursprungsbefolkning, massa spännande maträtter och världens godaste frukt. Länderna innan har känts relativt västerländska så det är kul att se en annan kultur. Vi har nu spenderat en vecka i Sucre och fått in en riktigt trevlig rutin. Vi har träffat våran kompis Ben från England som vi lärde känna i Buenos Aires när vi gjorde spanskaklasser ihop och vi har gjort spanskaklasser tillsammans här i Sucre igen. Vi lunchar på den lokala marknaden och äter supergod mat. Favoriten är Mondongo, en maträtt från Sucre. Efterråt dricker vi fruktjuice på marknaden och sitter och pratar med lokalbefolkningen, vi har komponerat ihop en favoritjuice med kokos och chirimoya (en supergod frukt som bara växer i norra Sydamerika). På kvällarna går vi ut och äter middag, dricker drinkar och vi har dessutom provat på att dansa Salsa. Vi trivs så bra här att det känns riktigt jobbigt att tänka på att lämna snart.
 

Salar de Uyuni

Hola!
Våran resa från Chile till Bolivia avslutades den tredje dagen med ett besök till världens största saltöknen. Det var som (förhoppningsvis) bilderna visar helt jäkla otroligt. Soluppgången samt resten av dagen var klart en av de absoluta höjdpunkterna på resan hittils. Efter att solen hade gått upp åkte vi till någon oas-liknande kulle full med kaktusar höga som lyktstolpar och utsiktplatser där man kunde se salt så långt ögonen räcker. Vi har nästan aldrig känt oss så långt från civilisationen (eller wi-fi). 
 
 

Chile - Bolivia

För att citera våran nyfunna franska vän; "Att åka mellan Chile och Bolivia och inte göra det här är som att åka till Paris och inte se eiffeltornet.". Dom här tre dagarna och två nätterna har varit otroligt händelserika och det har varit en av höjdpunkterna än så länge på resan. Att åka igenom en öken i tre dagar låter kanske inte så häftigt men det var det verkligen. Vi har sett sand, berg, gröna sjöar, röda sjöar, sand, djur, vulkaner, geysrar, sten, sand och salt, salt, salt. Vi har svettats på dagarna och frysit på nätterna, varit uppe på 4000-5000m nästan hela tiden och ätit godis konstant för att undvika höjdsjuka, träffat nya vänner och åkt timmar utan att se något annat än sand eller salt. Det har varit fantastiskt. Här kommer några bilder från de två första dagarna.
 
 

San Pedro de Atacama

Hola!
Innan vi kom fram hit till ökenstaden San Pedro de Atacama var det tre saker vi ville göra. Åka till Geysers del Tatio, Valle de la Luna och åka på en tur till ett observatorium där man kan se stjärnorna väldigt tydligt. Det sistnämnda blev tyvärr inställt båda kvällarna vi kunde på grund av moln så vi har bara gjort de två andra turerna. Atacamaöknen är den torraste i världen så man blir nästan förvånad över hur väldigt varierande, vackert och spännande det är här. Under turen till geysrarna fick vi se solen gå upp över Anderna medan vattnet som sprutade upp fungerade som ett prisma och speglade regnbågens färger. Vi fick också bada i varma källor och stanna i en by med 8 invånare och äta llamakebab. Den andra turen gick till Valle de la Luna som var lite mer ökenlik kan man säga. Salt och sand så långt ögat räckte, grottor man kunde klättra i, vulkaner och en helt grym utsiktpunkt där vi såg på solnedgången. Här kommer massa bilder från de två fantastiska dagarna.
 
Nu åker vi på en 3 dagar/2 nätter tur genom saltöknen till Bolovia så vi kommer vara utan el/teckning/wifi under tiden så förvänta er inga blogginlägg på några dagar. Hasta Luego!
 
Geysers del Tatio 
 
Valle de la Luna
 

Reserva Nacional Pingüino de Humboldt

Hola!
Vi är på väg norrut mot Atacama öknen i Chile men bestämde oss för att ta ett stopp till på vägen och dela upp den långa resan. Detta stopp blev i La Serena där vi tog en dagsutflykt till nationalparken Pingüino de Humboldt. Vi hade en helt fantastisk dag som bestod av en bussresa genom en superfin öken full med kaktusar till Los Choros där vi tog en båttur ut till den vackra ön Isla Damas och sedan tillbaka till La Serena. På vägen såg vi mängder av djurliv som guanacos (lamadjur), delfiner, havsuttrar, sjölejon, olika fåglar och såklart humboltpengviner. Nu är det dags för en nattbuss upp till San Pedro de Atacama.
  
 

Valparaíso

Hola från Valparaíso!
Hamnstaden med mer street art och färgglada hus än man kan föreställa sig. Att promenera upp och ner för kullarna är som att gå runt i ett museum, man förstår varför staden hamnat på Unescos världsarvslista. Orkar man inte promenera kan man alltid ta någon av de historiska escalerasen som fungerar som hissar upp och ner för backarna. Vi bor i ett av de trevligaste områdena här, Cerro Alegre (som betyder glad kulle), fullt med caféer och barer med takterasser där man kan njuta av utsikten över staden. Det har blivit ett antal pisco sours på några sådana än så länge. 
 

Santiago

Hola!
Vi befinner oss just nu i Chiles huvudstad där vi har spenderat några dagar med att vandra runt i staden, äta den godaste sushin vi någonsin smakat och druckit våran nyaste favoritdrink; Pisco sour. Vi hade låga förväntningar när vi kom hit då vi inte hört så mycket bra om staden men Santiago har gjort oss glatt överraskade. Det finns några trevliga områden med roliga barer och caféer och mycket god mat att hämta här. Dessutom har vi tagit en tur ut till vindistrictet Concha y Toro som är ett av världens största och där bland annat det världskända vinet Casillero del Diablo produceras. Även detta var riktigt trevligt, vi fick provsmaka olika viner och höra om hur legenden om djävulens källare uppkom. Vi börjar dock känna tidspressen komma smygande och är oroliga för hur vi ska hinna med allt vi vill göra så det är nu dags för nästa stopp i Chile, Valparaíso, något som vi sett fram emot länge. 
 
 

Bariloche

Hej 2016 och hejdå 2015.
Vi hade ett fantastiskt nyårsfirande här i Bariloche. Vi bor på hostel Penthouse 1004 som har blivit utsett till landets bästa 2 år i rad, tack vare den fantastiska utsikten och trevliga personalen. De styrde ihop en jättetrevlig middag och fest här på nyår så vi var supernöjda. Vi har träffat många nya trevliga bekantskaper som vi förmodligen inte kommer träffa på resan igen så det är med en tår i ögat som vi nu sätter oss på bussen mot Chile. Men jag antar att sådana saker hör till en sån här resa och man får lära sig att leva med det. Vamos a Chile!
 
 

RSS 2.0